Mij wordt weleens gevraagd of we alles hebben kunnen bespreken. Maar wat is dat, alles? Volgens arts Ira Byock, Amerikaanse arts, auteur en advocaat voor palliatieve zorg, zijn er vier belangrijke zinnen die er echt toe doen in deze fase. Zinnen die ervoor zorgen we oude wrok en emoties los kunnen laten en die zorgen voor een liefdevolle afronding van de tijd die je samen hebt gedeeld. 

Deze zinnen beginnen met:  

  • Sorry
  • Ik vergeef je
  • Ik dank je
  • Ik hou van je 

De woorden vragen uiteraard om een korte aanvulling. Sorry dat ik.... ik vergeef je dat jij... ik dank je voor....en ik houd van je (omdat..). 

Ervaringen van anderen

"Ik heb gelukkig nog sorry kunnen zeggen. Sorry voor al die keren dat ik zo ongeduldig was. Het feit dat ze zei me dit te vergeven, gaf me rust. Ik wist natuurlijk wel dat ze me het had vergeven, maar om het uit haar mond te horen, betekende veel voor me."

Leg het vast!

Leg jullie momenten samen zoveel mogelijk vast. Met foto’s en ook als film. Zo zie en hoor je jullie interactie, stemmen, gebaren, humor etc. Laat het idee los dat het mooie beelden moeten zijn; je hoeft er niet perfect op te staan. Verzamel vooral momenten waar je nu en straks op terug kunt kijken. 

Dus houd je camera standby. Vastleggen via je smartphone werkt prima en je kunt ook een foto- of filmcamera pakken. Als het kan met statief zodat je de camera of smartphone neer kunt zetten.