Waarom herinneringen maken zo belangrijk is
Met Wijmering willen we stellen (en hun gezin), waarvan een partner ongeneeslijke ziek is, helpen om fijne herinneringen te maken. Dat lijkt tegenstrijdig: hoe kun je dit nu doen terwijl je in zo’n verdrietige situatie zit? Hedwig: “Ik heb gemerkt hoe fijn het was om, met mijn lief Peter, echt te focussen op onze goede momenten. Hier tijd voor te maken. Dat maakte zijn ziekteproces draaglijker en onze band zo veel hechter. Nu ik Peter moet missen, heb ik veel aan onze wijmeringen. Ze geven me steun in lastige tijden”.
Wat is eigenlijk ‘herinneren’
Alle gebeurtenissen en ervaringen die je hebt opgeslagen en je ook weer voor de geest kunt halen, noemen we herinneringen. Her-inneren is dus eigenlijk het terughalen van ervaringen die je in de loop van je leven hebt opgeslagen. Herinneringen heb je in alle soorten en maten: sommige zijn prettig en aan andere ervaringen denk je liever niet. Voor sommige herinneringen moet je echt gaan graven, andere zijn zo levendig dat het lijkt of het gisteren was.
Een goed gevoel en een sterkere band
Bij Wijmering focussen we ons op het samen maken van fijne herinneringen. Want positieve herinneringen geven je een goed gevoel en ze zorgen voor een sterke band. Dat zegt ook Charlotte van Schie, wetenschappelijk onderzoeker: “Door een positief moment te herbeleven, roep je het goede gevoel op dat je toen had. Hoe levendiger de herinnering, hoe groter dat effect. Dat is ook te zien in de hersengebieden die dan actief worden: de Amygdala, de Insula en de Hippocampus (ons emotionele geheugen) . En… samen herinneringen ophalen versterkt de onderlinge band.”
Alleen maar positief?
Het maken van wijmeringen zorgt voor een lach en een traan. Hedwig: “Toen we onze trouwvideo terugkeken, gaf dat ook een intens verdrietig gevoel. Bij Peter en bij mij. Omdat we zagen hoe onbevangen gelukkig we toen waren. In tegenstelling tot de zorgen en angst die we nu voelden. Over die onbevangenheid van toen en de zorgen van nu, konden we gelukkig wel praten. Het helpt me nu enorm dat we onze zorgen en angsten hebben kunnen delen.”
Voor elke situatie een wijmering
We geloven erin dat je op elk moment en in elke situatie wijmeringen kunt maken. Bijvoorbeeld door tijdens de chemo samen luisteren naar een spannend verhaal of door via google-earth ‘op reis te gaan’ naar jullie allereerste vakantieplek samen. Dat gaat prima als je op bed ligt. Tijd vrijmaken, vooral dát is belangrijk. Juist nu je nog samen bent.
Hoe maak je een wijmering?
Wijmeringen maak je door samen iets nieuws te beleven. Iets nieuws klinkt misschien groots en meeslepend, maar dat hoeft het niet te zijn. We bedoelen: samen iets doen wat je eerder nog niet deed, of iets vertrouwds op een andere manier doen. Want dát zorgt ervoor dat jullie herinnering beter beklijft.
We hebben zoveel mogelijk verschillende wijmeringen verzameld op onze website. Passend bij jullie stemming, mobiliteit, jullie energieniveau en de mate waarin je emotioneel geraakt wilt worden.
‘Verzamel herinneringen, geen bezittingen’
Bibian Mentel 1971-2021